Centrum

Iedereen denkt bij het centrum van een gemeente spontaan aan “de markt”. Alle Europese steden hebben “hun centrum”. Wie ooit een Amerikaanse stad bezocht heeft weet dat daar meestal niet zo vanzelfsprekend is. Waar is het centrum van Los Angeles, van San-Francisco, van New-York ? Bovendien heb je meestal wel verschillende centra in een stad: het centrum van de macht is niet noodzakelijkerwijze het economische centrum van een stad, of het cultureel centrum, laat staan het “hart” van de stad. Wat je definieert als “het centrum” draagt daarbij dus een waarde-oordeel met zich mee en afhankelijk van wat je belangrijk acht heb je een ander “centrum”.

Je kan proberen een centrum zo objectief mogelijk te definiëten. Dan kom je meestal uit op het geografisch middelpunt van een gemeente, een provincie, een land, een continent, … . Het geografisch middelpunt van Vlaanderen, bevindt zich in de gemeente Buggenhout, en daar is door de gemeente in 2003 een gedenkteken geplaatst. Het geografisch middelpunt van Europa bevindt zich (na de Brexit) in de gemeente Gadheim, in Duitsland. Er is al een klein gedenkteken geplaatst, een wedstrijd voor het ontwerp van een definitieve publiekstrekker is gegeven.

Hier wordt een zoektocht gedocumenteerd naar het geografisch middelpunt van de 64 gemeenten van de provincie West-Vlaanderen, aangevuld met het middelpunt van de provincie zelf. De zoektocht werd een fietstocht langs alle gemeenten van West-Vlaanderen.

Is daarmee dan het “hart” van deze gemeenten, van deze provincie gedocumenteerd ? Is daarmee de identiteit geduid ? Het geeft in ieder geval een genuanceerd beeld van een rurale provincie waar nog veel open ruimte is maar waar ook zowat overal gewoond of gewerkt wordt: elk geografisch middelpunt is “in gebruik”, er ligt geen enkel middelpunt in een natuurgebied, een bosgebied, er is quasi altijd wel bebouwing in de onmiddelijke omgeving, je kan er meestal vanuit de publieke ruimte héél dicht bij komen.

Het boek “Expeditie Middelpunt – Het Centrum” is te koop via de webshop van Butik Keramik: https://www.butikkeramik.be/shop/#!/products/fotoboek-expeditie-middelpunt—centrum

Ruiselede
Damme
Kortrijk
Jabbeke
Nieuwpoort
Oostende
Waregem
Zedelgem
Knokke-Heist
Ardooie
Ichtegem
Kuurne
Kortemark
Brugge
Izegem
De Panne
Heuvelland