Random Walk

Een lange termijn project waarbij we een compleet willekeurige, doelloze wandeling doen en documenteren waar het toeval ons brengt.

Een toevalsbeweging (E: random walk), is een wiskundige formalisering van een traject dat bestaat uit opeenvolgende willekeurige stappen. De resultaten van de toevalsbeweging-analyse vinden toepassing in de computerwetenschap, de natuurkunde, de ecologie, de economie en een aantal andere gebieden als een fundamenteel model voor toevalsprocessen in de tijd. Het pad dat bijvoorbeeld wordt gevolgd door een molecule als deze molecule in een vloeistof of een gas beweegt, het zoekpad van een foeragerend dier, de prijs van een fluctuerend aandeel en de financiĆ«le status van een gokker kunnen allemaal worden gemodelleerd als toevalsbewegingen. (bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Toevalsbeweging).

Ralph Waldo Emmerson wist nochtans: “Life is about the journey, not the destination”. In het leven zijn we constant bezig met doelen te willen bereiken, als het een doel bereikt is stellen we ons een nieuw doel. Terwijl het niet die doelen zijn die je beleeft, maar wel de tocht naar die doelen.

Waarom moet een wandeling altijd een doel hebben ? Kunnen we een “willekeurige” wandeling plannen ? De bestaande routeplanners en GPS-en zijn daar in ieder geval niet toe in staat: een tocht heeft per definitie een doel (van A naar B gaan een rondrit doen, bepaalde plaatsen opeenvolgend bezoeken, …). Ik heb dan maar zelf een willekeurige wandeling gedefinieerd gebaseerd op een compleet willekeurige set van beslissingen te nemen op elk kruispunt dat je tegenkomt.

De tocht is gedocumenteerd door het nemen van een foto op elk kruispunt. Wat gefotografeerd werd is natuurlijk objectief wat daar te zien is, maar de keuze van het beeld, de cadrage is een beslissing van de fotograaf: het geeft de realiteit weer, maar gezien door het oog van de fotograaf. De reportage geeft zo dan toch een subjectief beeld van de reis, de journey. Want bij gebrek aan doel rest er alleen de reis …

Het is de bedoeling om deze Random Walk lange tijd verder te zetten. Ik weet niet waar die mij zal brengen, maar dat is precies waar het om gaat …

Voor de fotoreportages: www.wiim.be/random walk

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *